Rozvoj jemné motoriky

Originální hračky na rozvoj jemné motoriky

Víte, že rozvoj jemné motoriky je úzce spjatý i s rozvojem řeči? Dá se vybrat hračka, která rozvíjí jemnou motoriku, řeč i představivost? To víte, že ano. A bude děti i bavit.

Děti si v předškolním věku potřebují vyvinout jemnou motoriku a zároveň i řeč, aby bez problému zvládaly po nástupu do školy všechny složitější aktivity. Existují různá cvičení, jak jedno či druhé rozvíjet. Není však lepší zvládnout to pomocí hry? Rodičům to ušetří nervy, děti budou mít zábavu. Při koordinaci jemných pohybů je dobré zároveň mluvit, poznávat svět kolem sebe a učit se vyprávět příběhy. Ke koordinace těchto základních činností dokáží posloužit docela běžné hračky – loutky. Od útlého věku se rozvíjí jemná motorika hopsáním loutkou na tyčce, později se přidává ovládání nití a šikovní školáci už by měli zvládnout i složitější marionety na několika nitích. Ke hře s loutkou hlavně patří i řeč. Mluvit s postavou je pro děti mnohem jednodušší, než se vyjadřovat sami za sebe. Vyprávění pohádek a příběhů děti přiměje používat širší slovní zásobu a rozvíjí představivost, když musí improvizovat. Sociální interakce je dokonalá, pokud se ke hře přidají i rodiče nebo se nachystá loutkové představní pro malé publikum. Děti ztrácí trému a jsou méně stydlivé, protože s schovávají za loutku. Dokáží odvyprávět básničku i někomu cizímu bez přemlouvání.

Rozvoj jemné motoriky, řeči i představivosti za pomocí loutek má přesah i do dalších let dítěte. Pokud je nebaví číst, studují alespoň scénáře. Přivádí je to ke kulturnímu životu a získávají větší sebevědomí. V době internetové komunikace jim malá divadelní představení umožňují rozvíjet svou slovní zásobu a vyjadřovací schopnosti i v pozdějším věku – na to se dnes zapomíná a zjišťuje se, že nastupující generace má i v dospělosti problém s vyjadřováním.

Je proto dobré začít připravovat děti na život komplexněji již od předškolního věku dobrým výběrem hraček.  Pro mnohé děti byly loutky ta správná cesta k rozvoji jemné motoriky, řeči, představivosti a dalších dovedností v jejich životě. Můžete k tomu využít naše loutky pro děti nebo loutková divadla. Je to na vás.