Vývoj řeči u dětí

Jak na vývoj řeči u dětí? Několik tipů na hračky, se kterými mluvení bude zábava.

Moje dítě ještě nemluví, naší Aničce nikdo nerozumí, Honzík má jít k zápisu a špatně vyslovuje ř, každý máme doma podobné starosti. Nejste v tom sami. Vývoj řeči u dětí přitom nemusí být věda. Maminky si pochvalují jeden léty osvědčený způsob. Pojďme se na něj podívat.

 Je to touhle dobou, že děti špatně mluví? Můžou za to moderní technologie? Videa na youtube? Povídám si snad s dětmi málo? S vývojem řeči u dětí nás napadá spousta otázek a internet je plný zaručených odpovědí, kdo je viník. Často zapomínáme na důležitou věc. Všichni lidé byli jednou malé děti a problémy s výslovností nebo malou výřečností už řešili generace před námi. A jak se s tím popraly?

Určitě víte, že děti milují hraní určitých rolí. Hrají si na to, co vidí kolem sebe. Skrze tuto hru se učí různému chování a je pro ně jednodušší pochopit svět. Vsadím se, že vaše děti mají oblíbeného plyšáka nebo lžička s jídlem létá do pusy jako letadlo. Jsou to svým způsobem loutky. Děti si totiž vytváří kolem sebe svět fantazie. Pomocí těchto loutek umí lépe komunikovat, co chtějí. Méně se stydí, rádi se schovávají za nějakou „loutku“.

Před 100 lety bylo v každé domácnosti rodinné loutkové divadlo. Dnes už je tato česká tradice jen jako zapsané nehmotné kulturní dědictví na seznamu UNESCO. Pomocí divadelních her a postav se děti v raném věku učily vyjadřovat, rozvíjely svoje komunikační dovednosti, fantazii a neustále zlepšovaly svoji řeč. Vymýšlet si vlastní příběhy byla ta největší legrace a rodiče z nich velmi dobře poznávaly, co se dětem děje v hlavě. Loutky jsou totiž odedávna hračkou pro rychlý rozvoj řeči a velmi důmyslnou logopedickou pomůckou. Hra s loutkou přiměje děti mluvit bez naléhání a navíc vytváří jedinečnou rodinnou atmosféru.

Jak začít? Některé maminky začali třeba s jednou loutkou kašpárka, jiné rovnou s loutkových divadlem, které obsahuje loutky i scénáře na několik pohádek. Většina si však už nedovede představit Vánoce bez dalšího loutkového přírůstku do rodiny.